• info@zwotrofi.gr
  • 6976986855
News Photo

Η Μηδική: Ο Βασιλιάς των κτηνοτροφικών φυτών

Είναι το σπουδαιότερο παγκοσμίως κτηνοτροφικό φυτό, γεγονός που οφείλεται στην υψηλή θρεπτική του αξία. Το χόρτο της μηδικής είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, ανόργανα άλατα και βιταμίνες. Χρησιμοποιείται ως ζωοτροφή στα σιτηρέσια βοοειδών, αλόγων,αιγοπροβάτων, χοίρων, κουνελιών και πουλερικών. Παρακάτω θα αναφέρουμε αμαλυτικότερα τα πλεονεκτηματά της. 

Η μηδική (ή αλφάλφα) είναι ένα φυτό που έχει κερδίσει την παγκόσμια αναγνώριση ως το σημαντικότερο κτηνοτροφικό φυτό. Η υψηλή της θρεπτική αξία, η ευπροσαρμοστικότητά της σε διάφορα κλίματα και οι πολλαπλές χρήσεις της στην τροφή των ζώων την καθιστούν αναντικατάστατη στη σύγχρονη κτηνοτροφία.

Ιστορικό Πλαίσιο

Η μηδική, γνωστή επίσης ως αλφάλφα, έχει μια μακρά ιστορία καλλιέργειας. Πρωτοεμφανίστηκε στην Κεντρική Ασία και από εκεί διαδόθηκε σε όλο τον κόσμο, γίνοντας ένα βασικό φυτό στη διατροφή των ζώων. Η ικανότητά της να παραμένει πράσινη και να αναπτύσσεται σε διάφορες κλιματικές συνθήκες την καθιστούν ιδανική για την κτηνοτροφία σε πολλές χώρες.

Θρεπτική Αξία

Η μηδική είναι εξαιρετικά πλούσια σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, ανόργανα άλατα και βιταμίνες. Τα ποσοστά πρωτεΐνης στη μηδική μπορούν να φτάσουν έως και το 20%, ενώ παράλληλα προσφέρει σημαντικές ποσότητες βιταμινών Α, Β, C, D, E και K. Αυτή η πλούσια σύνθεση καθιστά τη μηδική ιδανική για την τροφή ενός ευρέος φάσματος ζώων.

Εφαρμογές στην Κτηνοτροφία

Η μηδική χρησιμοποιείται ευρέως στην διατροφή βοοειδών, αλόγων, αιγοπροβάτων, χοίρων, κουνελιών και πουλερικών. Στα βοοειδή, βοηθά στην αύξηση της παραγωγής γάλακτος και βελτιώνει την ποιότητά του, ενώ στα άλογα συμβάλλει στην καλύτερη μυϊκή ανάπτυξη και την υγεία του δέρματος. Επίσης, η υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες της μηδικής είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη για την πέψη των χοίρων και των κουνελιών.

Οικολογικά Οφέλη

Η καλλιέργεια της μηδικής προσφέρει σημαντικά οικολογικά οφέλη. Ως βαθύριζο φυτό, βοηθά στη διατήρηση της δομής και της γονιμότητας του εδάφους, ενώ συμβάλλει και στην προσέλκυση ωφέλιμων εντόμων. Επιπλέον, η μηδική μπορεί να προσφέρει και έναν βιώσιμο τρόπο καλλιέργειας, μειώνοντας την ανάγκη για συνθετικά λιπάσματα και παράλληλα βελτιώνοντας την ποιότητα του νερού.

Προκλήσεις και Μέλλον

Παρόλο που η μηδική είναι ένα ανθεκτικό και παραγωγικό φυτό, αντιμετωπίζει κάποιες προκλήσεις όπως η ευαισθησία σε διάφορες ασθένειες και παράσιτα. Η επιστημονική κοινότητα αναζητά συνεχώς τρόπους για τη βελτίωση της αντοχής της σε αυτές τις απειλές, καθώς και την ανάπτυξη νέων ποικιλιών που θα είναι πιο ανθεκτικές σε κλιματικές αλλαγές.

Κοινοποιηση